SPORT: Football: Historique CAN U20

can-u20-1

Palmarès CAN U20
1991 Egypte
1993 Ghana
1995 Cameroun
1997 Maroc
1999 Ghana
2001 Angola
2003 Egypte
2005 Nigeria
2007 Congo
2009 Ghana
2011 Nigeria
2013 Egypte
2015 Nigeria

Finales

1991 Egypte – Côte d’Ivoire 2-1
1993 Ghana – Cameroun 2-0
1995 Cameroun – Burundi 4-0
1997 Maroc – Afrique du Sud 1-0
1999 Ghana – Nigeria 1-0
2001 Angola – Ghana 2-0
2003 Egypte – Côte d’Ivoire 4-3 (ap.prol)
2005 Nigeria – Egypte 2-0
2007 Congo – Nigeria 1-0
2009 Ghana – Cameroun 2-0
2011 Nigeria – Cameroun 3-2
2013 Egypte – Ghana 1-1 (4-2p)
2015 Nigeria – Sénégal 1-0

Nombre de victoires

7 – Nigeria
3 – Egypte, Ghana
1 – Algérie, Cameroun, Congo, Maroc

Nombre de finales

9 – Nigeria
5 – Cameroun, Egypte, Ghana
3 – Côte d’Ivoire
1 – Afrique du Sud, Algérie, Angola, Burundi, Congo, Guinée, Mali, Maroc, Sénégal, Togo, Tunisie

Le classement des treize premières éditions

Année 1 2 3
1991 Egypte C.Ivoire Ghana
1993 Ghana Cameroun Egypte
1995 Cameroun Burundi Nigeria
1997 Maroc Afr.Sud C.Ivoire
1999 Ghana Nigeria Cameroun
2001 Angola Ghana Egypte
2003 Egypte C.Ivoire B.Faso
2005 Nigeria Egypte Bénin
2007 Congo Nigeria Gambie
2009 Ghana Cameroun Nigeria
2011 Nigeria Cameroun Egypte
2013 Egypte Ghana Nigeria
2015 Nigeria Sénégal Ghana

Les buts:

1991: 19 buts
1993: 39 buts
1995: 42 buts
1997: 37 buts
1999: 57 buts
2001: 46 buts
2003: 43 buts
2005: 46 buts
2007: 35 buts
2009: 44 buts
2011: 34 buts
2013: 26 buts
2015: 53 buts

Participations à une phase finale

A l’issue de l’édition 2015, 26 pays ont participé
à au moins une édition

10 – Egypte, Ghana, Mali, Nigeria
8 – Cameroun
7 – Côte d’Ivoire
6 – Afrique du Sud, Zambie
4 – Maroc
3 – Angola, Ethiopie, Sénégal
2 – Bénin, Burkina Faso, Congo, Gabon, Gambie, Guinée, Lesotho, Maurice
1 – Algérie, Burundi, Malawi, RD Congo, Rwanda, Soudan.

CAF

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: